Een avond met Richard Gere? "AMERICAN GIGOLO" (1980) ★★★★☆
Gisteren zag ik voor de derde of vierde keer "American Gigolo" (★★★★☆). Ik herinnerde me deze film vooral als één van die prenten waarvan de reputatie nog groter is dan zijn inherente kwaliteit.
Ik moet echter bekennen dat deze film enkel sterker geworden is met de jaren.
Een eerste sterkte is dat auteur en regisseur Paul Schrader perfect de polsslag aanvoelde van de net startende jaren '80:
elektronische muziek van Giorgio Moroder, designerkleding en -meubilair en bovenal een ongezonde fascinatie met geld.
Schrader hekelt dit materialisme. Zijn calvinistische achtergrond kan hij nooit helemaal verbergen. De schuld ligt echter niet bij de kleine man, die een overval pleegt om zijn gezin te onderhouden ("Blue Collar", 1978) of zich prostitueert om mee te kunnen draaien in een wereld die enkel geeft om geld ("American Gigolo"). Wel bij een verziekt systeem met corrupte politici, vakbondslieden en rijkelui. Gelukkig wordt Schrader nooit zo drammerig dat deze films er teveel onder lijden. Maar wie hoopt op een luchtig verhaaltje is eraan voor de moeite.
Een tweede sterkte van deze film ligt in de acteursregie: Richard Gere (die met deze film een wereldster werd) en Lauren Hutton (later model voor Lancôme) schitteren; vooral in de scènes met hen beiden knettert het van de intensiteit. In deze scènes beperkt de regisseur de achtergrondgeluiden tot een minimum zodat er een goed contrast ontstaat met de heftigere, muzikale scènes.
Visueel was deze film trendsettend. De grauwe korrel van "Blue Collar" (nog een echte jaren '70 film) heeft plaatsgemaakt voor een uitgekiende, (toen modieuze) look - allicht is producent Jerry Bruckheimer (die later tekende voor "Beverly Hills Cop" enz.) - daar niet vreemd aan.
Een welverdiende 4 sterren op 5.
(P.S.: ik zag Paul Schrader in levende lijve toen hij in 1985 zijn film "Mishima" kwam voorstellen op het Filmfestival van Gent; hij is vooral bekend van zijn scripts voor Martin Scorsese films zoals "Taxi Driver", "Raging Bull" en "The Last Temptation of Christ". Ook daar spelen de thema's schuld en boete telkens een grote rol.)
Reacties
Een reactie posten