Streamen zonder Gene
In de wereld van de muziek genieten we van een ongelooflijke luxe: ongeveer alle muziek die ooit werd opgenomen, is tegenwoordig beschikbaar via Spotify en andere streamingdiensten, en dit ongeacht welke "platenmaatschappij" - om het zo nog maar eens te noemen - het werk heeft uitgegeven.
Voor film bestaat een dergelijk platform helaas niet - althans niet op die schaal. Er zijn heel wat streamingdiensten die beperkte of meer uitgebreide content bieden.
Maar Netflix is in de eerste plaats een platform voor series, met relatief weinig films. MUBI zet telkens een beperkt aantal arthouse films in the spotlight. Sooner biedt een interessant aanbod van de recente betere film maar niet veel filmgeschiedenis.
YouTube biedt dan weer een aantal oudere films gratis aan; zo kan je kennismaken met de heerlijke stille films van Buster Keaton.
Check vooral "The General" (★★★★★) (the general buster keaton full movie - YouTube) en "Sherlock Junior" (★★★★★) (Sherlock Jr - 1924 - HD Movie (Buster Keaton).
De kwaliteit van de kopijen is in de laatste jaren sterk toegenomen maar voor niet alle geluidsfilms zijn (Nederlandse) ondertitels beschikbaar.
Andere films kan je huren (of kopen) via YouTube Films of Google Films (die momenteel fuseren), Picl, Amazon Prime Video en (niet getest) Apple TV. Er is het gratis Avila voor een selectie Belgische films (voornamelijk Franstalig) en natuurlijk zijn er ook de streamingdiensten van Proximus TV en Telenet (hier is het aanbod oudere films zeer beperkt).
In de voorbije weken verkende ik de drie eerstgenoemde diensten. Zo genoot ik opnieuw van "Three Days of the Condor" (1975) (★★★★1/2) met Robert Redford, één van die heerlijke films uit de hoogdagen van de Amerikaanse cinema. Kostprijs: 2,99 euro in HD kwaliteit én NL ondertitels bij YouTube Films.
Zeker doen!"Night Moves" (1975) (★★★★☆) van Arthur Penn (de regisseur van "Bonnie and Clyde") bleek bij Google Play enkel beschikbaar voor 2,99 euro in een zeer slechte kwaliteit, een onhandig formaat, en alleen Engelse boventitels. Zo'n film verdient een veel betere kopij.
Picl is een platform dat een beperkt aantal recente kwaliteitsfilms biedt aan 4,99 euro per film (geen abonnement vereist); helaas bleek mijn internetverbinding te traag voor de strapatsen van Robbie Williams in "A Better Man".
Het beste aanbod vond ik op Amazon Prime Video.
Ik genoot er opnieuw van de oude toppers "Harold and Maude" (★★★★1/2) en "Play it again, Sam" (★★★★1/2). (Het is me nog niet helemaal duidelijk hoe hun abonnement werkt en hoe vaak je daarop moet toeleggen wanneer Amazon doorverwijst naar andere spelers, maar dat test ik binnenkort.)
Hoe dan ook biedt geen enkele speler toegang tot alle films, zelfs niet tot alle films van zeer bekende regisseurs.
Vind bv. maar eens "Strategia del ragno" van Bernardo Bertolucci, "La belle noiseuse" van Jacques Rivette, "The Moderns" van Alan Rudolph of "You're a big boy now" van Francis Ford Coppola.
En wat is er gebeurd met "Suite 16" van onze hoogsteigen Dominique Deruddere?
Vreemd genoeg is deze film enkel in het VK en de VS verkrijgbaar op dvd. Op bol.com kost zo'n import dvd maar liefst 47,50 euro...
Filmmusea vullen de vraag naar waardevolle oudere films gedeeltelijk in, maar op hun programmatie heb je geen invloed. Bovendien zijn ook hun kopijen vaak niet in een goede staat.
Filmrestauratie kost een hoop geld - misschien iets voor AI ?
Natuurlijk kan je ook nog in je bibliotheek terecht; grotere steden zoals Mechelen, Aalst en Leuven beschikken vaak over een zeer uitgebreide catalogus.
Niettemin dreigt een stuk (film)geschiedenis verloren te gaan. Gelukkig is er de laatste jaren veel aandacht voor filmbehoud, en worden we regelmatig getrakteerd op restauraties van klassiekers zoals "Apocalypse Now" of de films van Werner Herzog (bv. Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle - VPRO Cinema - VPRO Gids, alias The Enigma of Kaspar Hauser (1974) - trailer) (★★★★1/2). Maar of dat genoeg zal zijn, valt nog te bezien.
Vandaar deze oproep:
creëer een platform waarop de hele filmgeschiedenis
kan worden opgevraagd!
(Het argument dat films verschillende producenten en verdelers hebben snijdt mijns inziens geen hout; dit is nl. ook zo bij muziek. Mogelijk ontbreekt een overtuigend economisch motief...)
Reacties
Een reactie posten