Mijn favoriete muziekfilms


Muziek heeft van bij het ontstaan van de film op het einde van de 19e eeuw een grote rol gespeeld. Zelfs de zogenaamde "stille film" of "stomfilm" was eigenlijk niet stil want er werd live muziek bij gespeeld. Pianisten improviseerden veelal een score terwijl de film werd afgespeeld. 

Met de komst van de geluidsfilm gingen filmmakers zelf bepalen welke muziek bij hun film moest worden afgespeeld. Hierbij kon zowel worden teruggevallen op bestaande muziek als op speciaal voor de film gecreëerde ("originele") muziek. 

Quentin Tarantino heeft zich gespecialiseerd in het "recycleren" van bestaande filmmuziek. Zo gebruikt hij in het (opzettelijk verkeerd gespelde) "Inglourious Basterds" opnieuw het titelnummer van de film "Cat People (Putting out Fire)" door David Bowie.  

Toch duurde het lang eer componisten van filmmuziek ernstig werden genomen in de wereld van de klassieke muziek. De eer die vandaag bv. een Ennio Morricone te beurt valt, genoot hij niet ten tijde van "Once Upon a Time in the West". 

Ennio Morricone in volle actie

Vandaag componeren de meeste grote componisten ook filmmuziek. In eigen land denk ik daarbij aan Dirk Brossé ("Daens").

Ik ben zelf geen grote kenner of verzamelaar van filmmuziek, maar er zijn wel enkele scores die mij nauw aan het hart liggen. Het betreft stuk voor stuk muziekfilms.

Ze nemen een bijzondere plaats in in mijn leven, en maken er mee de soundtrack van uit
(in willekeurige volgorde):

1. Round Midnight (1986)

Deze film van de ten onrechte vergeten Franse grootmeester Bertrand Tavernier ("Daddy Nostalgie", "Un dimanche à la campagne") was de allereerste film waarvoor jazz muziek live werd opgenomen. Het betrof een mix van jazz standards en originele composities van Herbie Hancock, die ook zorgde voor de arrangementen en de productie van de opnamen. In de hoofdrollen zie je naast François Cluzet ook de beroemde tenorsaxofonist Dexter Gordon. 

Beluister deze muziek op 'Round Midnight - Original Motion Picture Soundtrack - Album by Herbie Hancock | Spotify

Film: ★★★1/2☆

Muziek: ★★★★★


2. One from the Heart (1982)

Regisseur Francis Ford Coppola scheurde danig zijn broek aan deze geflopte musical die wel in een verkeerde tijd gemaakt leek. De muziek is van Tom Waits; hij vertolkt het mannelijke  en Chrystal Gayle het vrouwelijke perspectief in de film.

Nastassja Kinski in
"One from the Heart"

Enkele jaren geleden kon ik deze film herwaarderen in een uitstekende blu-ray uitgave (zonder NL ondertitels). De muziek heb ik (behalve op Spotify) tevens op een langspeelplaat. "Afgevoerd" zegt de barbaarse zelfklever op de hoes, aangebracht door de bibliotheek van Jette (zie foto bovenaan), vermoedelijk toen cd's hun intrede deden, of niemand nog interesse had voor dit genre muziek. 

The Original Motion Picture Soundtrack of Francis Coppola's Movie ONE FROM THE HEART - Album by Tom Waits, Crystal Gayle | Spotify

Film: ★★★★★

Muziek: ★★★★★


3. Stop Making Sense (1984)



Mijn levendigste bioscoopervaring ooit beleefde ik als tiener in het Cultureel Centrum van Strombeek. Vandaag een Vlaamse oase met een bezadigd, om niet te zeggen bejaard publiek, op een boogscheut van de popcornfabriek genaamd Kinepolis. Maar die avond waren heel wat jongeren afgezakt naar het CC voor wat meteen beschouwd werd als één van de beste concertfilms aller tijden. Het duurde niet lang of enkele jongeren begonnen te dansen op de gangpaden, en al snel ook op het podium. Vandaag zou men dat laten gebeuren maar toen probeerde een strenge zaalwachter hen van het podium te jagen. Toen één van de jongeren er aan het andere eind weer op kroop, kon onze pret niet op.

En de film, tja die was gewoonweg fantastisch! De Talking Heads leverden superieure versies van hun meest dansbare songs, en dat werd in beeld gebracht als nooit tevoren. Regisseur Jonathan Demme zou later " Something Wild",  "The Silence of the Lambs" en "Philadelphia" maken. Dat was dus de eerste de beste niet.

Vorig jaar kwam een gerestaureerde versie van "Stop Making Sense" uit in de bioscopen, en kort daarop werd de film vertoond op tv. De magie bleef nog honderd procent overeind. 
Wij deden een dansje in onze woonkamer van enthousiasme!
Film:  ★★★★★

Muziek: ★★★★★


Ten slotte: eervolle vermeldingen voor "This is Spinal Tap" (★★★★☆), "Across the Universe" (★★★★☆) en "Almost Famous" (★★★★★), zie https://youtu.be/k9-MigTXJCU?si=MC5yomyeiXOeGHLh.



Reacties

Populaire posts